
Principii orizontale
Egalitate de şanse
In Romania, Egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi este reglementată de Legea nr. 202/2002. Prin urmare, în timpul implementarii proiectului nu se va realiza nicio excludere, restricţie sau preferinţă în selectarea echipei de management şi a resursei umane, care vor fi selectate strict după criterii de competenţă şi expertiză. Toate informaţiile de acest tip vor avea caracter public. Totodată, în cadrul proiectului, egalitatea de gen va avea în vedere mai multe dimensiuni: accesul egal la activităţile proiectului pentru grupul ţinta specific, prin identificarea nevoii reale a acestuia pentru informare, orientare şi consiliere de specialitate în construirea unei cariere ocupaţionale active. De asemenea, principiul egalităţii de gen va fi promovat prin: subvenţii acordate egal studenţilor beneficiari; prin respectarea fermă a criteriilor de selecţie a grupului ţintă dupa criteriul nevoii reale, prin tratamentul egal între persoanele de ambele sexe, precum şi între toţi participanţii la activităţile proiectului. Toate aceste aspecte vor fi clar stabilite în cadrul procedurilor de selecţie a grupului ţintă şi a celor de acordare a subvenţiilor/premiilor. Astfel, procesul de evaluare pentru selectarea în diferite activităţi de tip subvenţie, premii va fi unul transparent şi obiectiv. De asemenea, proiectul prevede angajarea unui Coordonator tematică orizontală şi secundară care va avea obligaţia de a prezenta şi actualiza pe pagina web a proiectului o secţiune cu privire la Egalitatea de şanse şi legislaţia europeană în domeniu. Vor fi diseminate informaţii prin intermediul a 600 broşuri TEMATICA ORIZONTALĂ şi 800 ghiduri EGALITATE DE ŞANSE LA LOCUL DE MUNCĂ - GHID PENTRU ANGAJAŢI ŞI ANGAJATORI.
Proiectul va respecta prevederile Ordonanţei de Guvern nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, Art. 2.1, prin asigurarea accesului egal la activităţile proiectului a tuturor persoanelor interesate de acestea. De asemenea, tuturor persoanelor angajate în proiect le vor fi recunoscute drepturile legate de plată egală pentru munca egală, negocieri colective, protecţia datelor cu caracter personal, precum şi dreptul la protecţie împotriva concedierilor colective. Tuturor salariaţilor le este recunoscut dreptul libertăţii de gândire şi exprimare, cu respectarea ordinii de drept şi a bunelor moravuri. Alături de acestea se vor realiza regulamente de ordine interioară care să cuprindă prevenirea si eliminarea oricăror comportamente, definite drept discriminare. In ceea ce priveşte grupul ţintă, acesta va fi selectat respectând legislaţia în vigoare privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, nevoile reale ale acestuia precum şi prevederile impuse de ghidul solicitantului. Astfel, toate activităţile vor fi desfăşurate într-un mod transparent, informaţiile privind selecţia grupului ţintă pentru diverse activităţi sau pentru acordarea de subvenţii/premii, vor fi puse la dispoziţia tuturor celor interesaţi prin intermediul site-ului de promovare a proiectului. In cadrul Campaniei de informare precum şi în cadrul organizării workshop-urilor propuse în proiect, vor fi distribuite Broşuri cu privire la tematica obiectivelor orizontale, pentru familiarizarea tuturor celor implicaţi în cadrul activităţilor cu legislaţia şi obiectivele UE privind egalitatea de şanse şi nediscriminarea.
Proiectul dă posibilitatea persoanelor cu dizabilităţi de a avea acces, in condiţii de egalitate cu ceilalţi, la mediul fizic, la transporturi, la informaţii şi la sisteme şi tehnologii ale informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), precum şi la alte infrastructuri şi servicii, pentru ca fiecare grup să nu întâmpine bariere, ba din contra să i se faciliteze accesul la educaţie de calitate. Seminariile şi campaniile de informare se vor adresa tuturor persoanelor inclusiv celor cu dizabilitaţi. Accesibilitatea este o condiţie premergătoare pentru participarea la viaţa socială şi economică în cadrul mai multor documente strategice elaborate de UE, motiv pentru care proiectul va încerca diminuarea a cat mai multor bariere pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Activităţile propuse au în vedere realizarea unor parteneriate cu ONG-uri şi instituţii care se ocupă de protecţia persoanelor provenite din grupuri dezavantajate. De asemenea, 1 din cele 6 cursuri transversale propuse, va avea în vedere domeniul Sanatate, cu un accent deosebit pe furnizarea de informaţii în legaturî cu egalitatea de şanse şi tratament şi accesibilitatea persoanelor cu dizabilităţi.
Proiectul va avea in vedere şi o serie de măsuri concordante cu obiectivele Strategiei naţionale pentru promovarea îmbătrânirii active şi protecţia persoanelor vârstnice 2015-2020 şi a Strategiei UE privind schimbările demografice. Cele două programe de formare din cadrul învaţământului terţiar non-universitar tehnic, organizate de către o instituţie de învaţământ superior acreditată, vor oferi posibilitatea atât tinerilor interesaţi de obţinerea unei calificări cât şi cursanţilor netradiţionali (persoane care nu mai sunt la vârsta şcolarizării) să beneficieze de reconversie profesională, în vederea creşterii şanselor de a fi încadraţi pe piaţa muncii. De asemenea, întâlnirile dintre studenţi/cursanţi şi angajatori se vor axa cu precădere pe identificarea obstacolelor pe care le întampină absolvenţii (inclusiv obstacole ce ţin de discriminarea rasială, etnică, pe criterii de vârstă sau de gen) şi pe identificarea de soluţii viabile care să contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi a posibilităţilor de angajare.
Dezvoltarea durabilă
Pentru respectarea regulilor de mediu, participarea la o dezvoltare durabilă şi aplicarea principiului „Poluatorul plăteşte”, în cadrul proiectului se va limita listarea documentelor fără necesitate stringenta - informaţiile fiind stocate pe suport magnetic, se vor depune la punctele de colectare echipamentele scoase din uz, se vor folosi materiale reciclabile în funcţionarea birourilor, iar achiziţiile efectuate vor urmări ca produsele/bunurile/serviciile sî fie rezultatul folosirii unor tehnologii nepoluante. Orice contract cu furnizorii va avea stipulata respectarea normelor privind protecţia mediului, cât şi consecinţele pe care le va suporta furnizorul/prestatorul în cazul în care se vor identifica nereguli sau accidente care atentează la siguranţa mediului înconjurător, determinate de produsele, tehnologiile sau modalităţile de prelucrare folosite de aceştia. Pentru a se evita situaţii de generare a poluării şi pentru a se corecta inechităţile de acest gen, vom recunoaşte principiul „poluatorul plateşte”. In cadrul proiectului, 1 din cele 6 cursuri transversale propuse va avea în vedere domeniul „Energie, mediu si schimbari climatice” cu un accent deosebit pe furnizarea de informaţii relevante privind principiul „poluatorul plateşte’’, protecţia biodiversitatii, utilizarea eficientă a resurselor, atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice şi rezilienţa la dezastre. De asemenea, vor fi realizate parteneriate cu ONG-uri şi instituţii care se ocupa de protecţia mediului.
Pentru prevenirea riscurilor ecologice şi a producerii daunelor, personalul angajat în cadrul proiectului va avea următoarele obligaţii: 1. să nu arunce baterii, acumulatori, anvelope uzate în gunoiul menajer, acestea urmând a fi depozitate în locuri special amenajate; 2. să evite scurgerile de substanţe chimice sau de alte substanţe toxice din diferite ambalaje; 3. să depuna gunoiul menajer în recipienţi cu aceasta destinaţie şi în locurile special amenajate; 4. să protejeze spaţiile verzi, gardurile vii, arborii etc. din toate spaţiile comunitaţilor şi a şcolilor, pentru îmbunatăţirea calitaţii mediului ambiant. Informaţii cu privire la aceste efecte vor fi oferite şi beneficiarilor din grupul ţintă. Totodată site-ul proiectului va distribui informaţii relevante pentru activităţile desfăşurate într-o manieră prietenoasă cu mediul, fără a fi nevoie de materiale tipărite, asigurând în acelaşi timp accesul la informaţie a tuturor celor interesaţi, inclusiv a grupurilor dezavantajate.